Veelgestelde vragen

Voor wie is boogschieten geschikt?

Iedereen van elf jaar en ouder kan bij ons (leren) boogschieten. Er zijn zoveel mogelijkheden qua schietstijl, materiaal en budget dat er voor iedere persoon wel iets geschikts te vinden is. Ook mensen met een beperking (lichamelijk/mentaal) zijn van harte welkom en kunnen bijna altijd wel boogschieten.

Is boogschieten gevaarlijk?

Nee, het is niet gevaarlijk. We hebben strenge regels om de veiligheid van de schutters te waarborgen. Zo wordt het startsein om te schieten duidelijk aangegeven, waarna iedereen op eigen tempo de pijlen mag lossen. Zodra iedereen klaar is, gaan we tegelijkertijd de pijlen halen (uiteraard mag niemand dan schieten). Daarnaast spreken wij als leden af om ook een oogje in het zeil te houden en elkaar aan te spreken waar nodig. Zolang jij verantwoordelijk omgaat met het schieten en het materiaal, is het geen gevaarlijke sport.

Is boogschieten duur?

De contributiekosten van De Vrije Schutter zijn voor jeugdleden (t/m 17) €15 per maand en voor volwassenen (18 en ouder) €18,00 per maand. Besluit je om lid te worden na de introductie, dan worden de kosten van de introductie (€22,50) verrekend met het entreegeld van €22,50. Veel gemeentes bieden financiële steun aan. Zo heeft de gemeente Hengelo een Sport- en Cultuurfonds en kan je bij de gemeente Enschede als jongere een extra bijdrage aanvragen (4-17 jaar & 18-23 jaar)

Qua boogmateriaal kan je het zo duur maken als je zelf wil. Een simpele startersset inclusief boog, pijlen en bescherming is beschikbaar vanaf rond de 100 a 150 euro. Als je begint met schieten, mag je materiaal van de club lenen om te kijken of je de sport echt leuk vindt. Na enkele maanden verwachten we wel dat je je eigen materiaal aanschaft: uiteraard helpen we hier ook graag bij zodat we iets vinden wat bij jou en je budget past.

Doen jullie ook aan kruisboogschieten?

Nee. Alle soorten handbogen (inclusief compounds) zijn van harte welkom, maar kruisbogen zijn niet toegestaan op onze vereniging. Je kan bij ons dus ook niet leren omgaan met een kruisboog.

Heb ik speciale kleding nodig tijdens het schieten?

Nee. De belangrijkste voorwaarde is dat je dichte/gesloten schoenen draagt in verband met de veiligheid, voor het geval er onverhoopt een pijl op het veld achtergebleven is. Voor de rest raden we aan om niet te losse kleding te dragen, want dat kan soms achter de pees blijven haken. Je mag ook geen oordopjes of koptelefoon dragen tijdens het schieten in verband met de veiligheid.

Moet ik gelijk eigen materiaal aanschaffen?

Nee. Je mag de eerste twee a drie maanden gebruik maken van clubbogen, -pijlen en -bescherming. Daarna verwachten we wel dat je je eigen materiaal aanschaft. Natuurlijk helpen we je daar graag bij.

Hoeveel leden hebben jullie?

Op dit moment hebben we rond de 170 leden.

Op welke afstanden wordt er geschoten?

We schieten op 18, 30, 50, 70 en 90 meter. De afstanden op het 3D-veld variëren tussen de 10 en 60 meter.

Schieten jullie binnen of buiten?

Op onze locatie in Hengelo hebben we alleen mogelijkheden om buiten te schieten.

Kan ik kennismaken met boogschieten?

Ja, leuk! Meld je gerust aan voor onze introductiecursus of kom gewoon eens langs om te kijken.

Zijn jullie aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond?

We zijn niet aangesloten bij de NHB omdat veel van onze leden alleen recreatief schieten. Onze training is wel gebaseerd op de technieken die de NHB vastgelegd heeft (“het basisschot”).

Verhuren jullie de kantine?

Nee, onze kantine is niet te huur voor evenementen.

Organiseren jullie boogschietclinics of bedrijfsuitjes?

Nee. In verband met de beperkte inzetbaarheid van onze begeleiders is dat voor ons helaas niet haalbaar.

Geef een reactie

Scroll naar boven