Historie

8 april 1983 – Oprichting De Vrije Schutter

Vanuit de tuin van een van de vijf leden worden de pijlen geschoten. Omdat een aantal leden student-af zijn, mogen ze geen lid meer zijn van studentenschietclub Sagittarius maar dat neemt niet weg dat de passie voor boogschieten blijft bestaan. Het niet verplicht zijn om student te moeten zijn om te mogen schieten gaf de naam De Vrije Schutter.

13 januari 1984 – De Vrije Schutter is een officiële vereniging

1984 – Aansluiting bij de Nederlandse Handboog Bond (NHB)

1985 – Verhuizing

De Vrije Schutter vestigt zijn buitenlocatie op de sportveldjes bij Meisters Mina aan de Rietveldweg. De schietlocatie krijgt er een indoorlocatie bij: een sportzaal aan de Vlierstraat in Enschede-Zuid, met dank aan de nieuwe leden.

2001 – Wederom verhuizing

Meisters Mina moet plaatsmaken voor woningbouw en we moeten noodgedwongen verhuizen. Door allerlei omstandigheden stoppen veel leden met schieten. Op het dieptepunt tellen we nog maar 6 (!) leden. De Vrije Schutter staat op het punt om opgeheven te worden. Maar dan biedt de gemeente Enschede ons een lang smal veld op het sportcomplex aan de Geesinkweg in Enschede-Zuid aan. Een plek met stroom, maar zonder stromend water en zonder eigen toilet. In de tweede helft van 2002 komen er toch nog 8 leden bij. De club opheffen is geen optie meer. Ons eerste onderkomen op het buitenterrein is een 2e hands caravannetje van 3,60 meter lang voor 150 euro. Even later volgt een zeecontainer voor opslag.

2005 – Nieuw bestuur, nieuwe plannen

Een nieuw bestuur luidt de ommekeer in: er wordt o.a. aandacht besteed aan zichtbaarheid van de club en het deelnemen aan demonstraties. Aan het eind van het jaar telt de vereniging ruim 30 leden. De sporthal aan de Vlierstraat wordt, na een paar omzwervingen, verruild door de sporthal van het Stedelijk Lyceum Kottenpark.

2006 – Sportboulevard Enschede

De Vrije Schutter wordt onderdeel van de Sportboulevard Enschede en komt in het nieuws door als eerste vereniging lessen te geven in het kader van de Zappcard (jeugd kan tegen beperkte betaling diverse sporten 3 weken lang uitproberen). De Zappcards zorgen voor zichtbaarheid en bekendheid bij anderen. We krijgen langzaam wat financieel vet op de botten en kunnen onze eerste 3D dieren aanschaffen. Eind 2007 telt de vereniging 60 leden.

2008-2011 – Tijd om te investeren

Het ledental blijft schommelen rond de 65-80. We investeren veel in materiaal en onderkomen: een grotere caravan, een aparte ruimte voor onderhoud van het materiaal en een aparte opslagruimte. Elk jaar hebben we wel ergens een grote demo: Sportinfomarkt Zuid, Landschapsdag, etc.

2011 – Brandstichting

Brandstichting leidt tot meer dan 14.000 euro verlies aan materiaal en onderkomen. De verzekering betaalt niets uit. Maar we zijn financieel gezond en bouwen in datzelfde jaar alles weer op. Datzelfde jaar besluiten we zoveel mogelijk geld opzij te zetten voor (ooit) een mogelijke verhuizing.

2012 – Groei door populaire media

Films als Brave en The Hunger Games maken de boogsport populairder dan ooit. De promoties dragen daar ook aan bij, zoals schieten bij de bioscoop in het première weekend van The Hunger Games en een “shoot your free ticket” organiseren onder het witte doek. We naderen de 90 leden.

2013-2015 – Jaren vol veranderingen

We groeien echt uit ons jasje. Er zijn teveel leden voor een te klein sportveld en we moeten noodgedwongen op meerdere dagdelen gaan schieten terwijl ook sportbuur korfbalvereniging DOS-WK steeds meer de velden betreedt.

Daarnaast voert de NHB de druk op om het NHB-lidmaatschap onderdeel te laten zijn van het lid zijn van DVS, maar voldoen aan deze verplichting zal leden veel geld kosten. In 2014 besluiten we daarom om de NHB te verlaten en als eerste handboogsportvereniging toe te treden tot de Nederlands Culturele Sportbond NCS (net als de NHB aangesloten bij het NOC*NSF).We zitten nu boven de 100 leden.

Januari 2016 – Overleg met gemeente Hengelo

We komen er niet uit met gemeente Enschede en zo komen we in contact met de gemeente Hengelo. Zij hebben wel een paar locaties die misschien geschikt zijn. Een van die locaties is het voormalige terrein van voetbalvereniging ATC65. De leden geven al in mei toestemming aan het bestuur om de optie “Sportlaan Hengelo” grondig te verkennen. NHB-veiligheidsspecialist Gerard Trienekens is enthousiast over de mogelijkheden van dat terrein en geeft waardevolle adviezen om ons terrein in te richten en aan alle schietveiligheidseisen te laten voldoen.

2017 – Huurcontract is rond!

Het kost veel tijd, gesprekken en moeite, maar DVS en de gemeente komen er uit: we gaan een huurcontract aan voor 10 jaar (ingaand per 2018), de gemeente regelt grond, materieel en groenploegen om het veld geschikt te maken. Maar natuurlijk moeten we ook het nodige zelf regelen en doen. Dankzij de inzet van vrijwilligers wordt de verhuizing voorbereid, het onderkomen verplaatst en uitgebreid en het terrein ingericht.

Januari 2018 – Leden welkom in Hengelo

We zijn officieel weg uit Enschede en stellen de poorten van de nieuwe locatie in Hengelo open voor onze leden.

22 maart 2019 – Plaatsing schietwand

Om de schietveiligheid te waarborgen besluiten we om het introductieveld anders in te gaan richten. Daarbij hoort het plaatsen van een schitterende schietwand om losse flodders tegen te houden. Het was hard werken maar het resultaat mag er zijn.

18 mei 2019 – Opening terrein Hengelo

Het terrein is nog lang niet af, maar we zijn er klaar voor: we openen het nieuwe terrein officieel!

Scroll naar boven