Onze vereniging heet De Vrije Schutter omdat iedereen vrij is om te zijn wie hij of zij wil. Dat betekent ook dat je vrij bent in je materiaalkeuze: alle bogen (behalve kruisbogen) zijn toegestaan! Je begint bij de vereniging met een leenboog. Dit is een simpele recurveboog zonder toevoegingen. Ga je je eigen boog aanschaffen, dan kun je kiezen voor een van de volgende boogsoorten en – klassen. Vraag vooral advies aan ervaren schutters, probeer verschillende dingen uit en/of breng een bezoek aan een van de boogwinkels in Nederland.

Traditioneel

Traditionele bogen hebben geen poespas. Het zijn vaak niet meer dan op het oog simpele houten bogen: ideaal om terug te gaan naar de roots van de schietsport. Binnen deze klasse zijn er verschillende soorten bogen, vernoemd naar hun vorm.

Longbow


De longbow is, zoals de naam al zegt, een lange boog. Dit model werd vooral door de Engelsen gebruikt in de Honderdjarige Oorlog, maar is nog steeds een favoriet van veel traditionele schutters. Longbows zijn vaak zwaar qua trekkracht maar kunnen wel ver schieten.

Ruiterboog


Eigenlijk is een ruiterboog qua vorm een recurveboog, maar dan een stuk korter. Door de vorm en de relatief korte lengte van de boog is deze heel geschikt voor schieten vanaf de rug van een paard.

Flatbow


Zie je een boog uit één stuk hout waarvan de werparmen ongeveer even breed zijn als het handvat, vaak met een uitsnede voor de pijlen als oplegger, dan heb je te maken met een flatbow. Opvallend is dat de latten aan beide kanten ook plat zijn. De flatbow iis een populaire keuze voor veel traditionele schutters.

Anders


Er zijn nog veel andere soorten traditionele bogen, zoals de Japanse yumi of de Chinese manchu boog. Er zijn diverse liefhebbers van deze bogen op de club aanwezig, dus vraag vooral rond als je hier interesse in hebt.

Recurve

Kenmerkend aan een recurveboog is de vorm van de latten. Deze buigen namelijk van de schutter af (vandaar ook de naam). Vaak zijn deze bogen demonteerbaar zodat de latten en het middenstuk los vervoerd kunnen worden. Recurvebogen zijn te koop in verschillende materialen. Hout en aluminium zijn het meest veelvoorkomend.

Barebow


Barebowschutters gebruiken zo min mogelijk toevoegingen aan hun recurvebogen. Ze maken gebruik van een oplegger voor de pijlen, een button (voor de afstelling van de pijlen) en gewichten voor stabilisatie.

Jachtboog


Een jachtboog is eigenlijk ook een barebow. Het grootste verschil tussen de twee zit ‘m over het algemeen in de schietstijl: bij barebow richt je met de punt van de pijl, maar met een jachtboog schiet je normaliter instinctief.

Olympisch recurve


Olympisch recurve is, net als barebow, een wedstrijdklasse. Deze bogen zien er gecompliceerd uit: naast de oplegger en button hebben ze ook een vizier om nauwkeuriger te schieten en stabilisatiestangen om rustiger te kunnen richten.

Compound

In veel actiefilms en videogames wordt gebruik gemaakt van compounds. Door de cams zijn deze bogen in staat om snel en nauwkeurig te schieten. Ze worden daarom ook veel gebruikt voor de jacht. Qua toevoegingen bij een compoundboog kan je denken aan een vizier, oplegger en stabilisatie. Een compoundschutter maakt gebruik van een release in plaats van een tab of handschoen.

Bescherming

Om veilig te kunnen schieten is het belangrijk om gebruik te maken van bescherming. Dat begint bij een armbeschermer: traditioneel leer of modern kunststof, kies wat bij jou past. Het beschermt je tegen blauwe plekken en voorkomt bovendien dat je jas in de weg zit. Een borstbeschermer doet hetzelfde, maar dan voor de borstkas (zowel voor mannen als vrouwen).

Daarnaast heb je ook een handschoen of tab nodig. Voor een beginner is een handschoen makkelijk, maar een tab helpt je om nog nauwkeuriger te schieten. Bij compound heb je geen van beide nodig en moet je een release aanschaffen. Ook hier zijn diverse soorten in. Vraag advies aan ervaren compoundschutters of bezoek een boogwinkel.

Boogwinkels

Er zijn diverse boogwinkels in Nederland. Bij deze winkels kan je allerlei materiaal uitproberen en advies krijgen. Veel van onze leden bezoeken regelmatig onderstaande zaken:

Scroll naar boven