Techniek

Als vereniging hanteren wij het basisschot, gebaseerd op de trainingen en opleidingen van de NHB. Tijdens de kennismakingsinloop proef je hier al een beetje van, maar daarna krijg je ook nog begeleiding bij het schieten. Dan gaan de begeleiders met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat je de basis leert om veilig en goed te kunnen schieten. Wij hanteren een aftekenlijst waarin de vaardigheden staan die je moet beheersen. Als je deze stappen doorlopen hebt mag je zonder begeleiding schieten.

Het basisschot

Het basisschot is onderverdeeld in vier verschillende stappen. Eerst oefen je droog, dan met elastiek, vervolgens met de clubboog en tenslotte met je eigen materiaal (ter voorbereiding van bijvoorbeeld wedstrijden).

Never regret the mistakes you make. You will learn more from failure than from success.

Steve Wijler (professioneel handboogschutter voor Team NL)

De NHB instructie en de detailaanpassingen bij DVS

De NHB heeft een uitgebreide instructie met 10 basisstappen gemaakt. Per stap wordt daarin uitgelegd waar je op moet letten en wat belangrijk is om de veiligheid en kwaliteit van je schot te waarborgen.
Omdat bij de Vrije Schutter vrijheid van handboogkeuze geldt en meerdere schietdisciplines beoefend kunnen worden, bleek het in overleg met opleiders en gediplomeerde trainers van de Nederlandse Handboogbond (NHB) en de Duitse Olympische Sportbond effectiever om onze basistechniek op details aan te passen. Tenslotte vraagt elke handboogkeuze later sowieso weer om een aanpassing op detailniveau van de basistechniek.
Onze begeleiders steunen je daar graag bij! Voel je ook vrij om hulp of advies te vragen aan andere schutters (en kijk vooral bij ze af, daar leer je ook weer van).


Onderstaand kun je beide instructies downloaden en op je gemak bekijken of printen.

Wat ook leuk en leerzaam is om te bekijken (na je basiscursus van de kennismakingsinloop) zijn de video’s van Triple Trouble Archery.

Scroll naar boven