Basisstappen handboogschieten (bij de NHB en bij DVS)

Graag leggen we hier de tien basistappen in het handboogschieten met een recurveboog uit. Deze beschrijving is, zoals ook op de plaatjes te zien, gericht op de schiettechniek voor (olympisch) Recurve. Dat wil o.a. zeggen op schieten met vizier en op wedstrijden binnen dat (olympische) kader.
Deze informatie is oorspronkelijk gepubliceerd door de Nederlandse HandboogBond (NHB).


Omdat bij de Vrije Schutter vrijheid van handboogkeuze geldt en meerdere schietdisciplines beoefend kunnen worden, bleek het in overleg met opleiders en gediplomeerde trainers van de NHB en de Duitse Olympische Sportbond effectiever om onze basistechniek op details aan te passen. Tenslotte vraagt elke handboogkeuze later sowieso weer om een aanpassing op detailniveau van de basistechniek.


Een voorbeeld is, dat wij beginnen zonder vizier te schieten. Want: eenmaal gewend aan een vizier is het lastiger om daarvan af te stappen dan andersom – mocht men bijvoorbeeld na de basistraining voor een traditionele handboog willen kiezen .
Wij hebben met onze aanpassing een uitstekende manier gevonden om de hoeveelheid aanpassingen bij een overstap naar een andere handboogsoort zo klein mogelijk te houden. Zo kiezen wij ervoor om in eerste instantie 3 vingers onder de pijl te plaatsen; naast een betere controle voor beginnende schutters maakt deze manier later in 1 stap stringwalking mogelijk.
(Bij stringwalking houd je de pees onder de pijl hoger of lager vast, afhankelijk van de afstand tot het doel en gebruik je de punt van de pijl om te richten).

Leert men met ‘splitvinger’ te schieten (één vinger boven de pijl en twee er onder) zal men eerst alle 3 vingers moeten leren verplaatsen en deze beweging weer stabiliseren, alvorens met stringwalking te beginnen.

Het is bedoeld als een algemene weergave van wat er bij het schot komt kijken. Hoewel het geheel hier is weergegeven als een serie aparte stappen, is het niet de bedoeling dat de stappen een voor een gedaan worden. Het geheel dient als een vloeiende beweging te worden uitgevoerd. Begin elke sessie met een warming-up om de spieren los te maken en houd je altijd aan de veiligheidsregels. De getoonde afbeeldingen zijn voor rechtshandige schutters.

Onze begeleiders zijn altijd bereid om aanvullende uitleg te geven over de schiettechniek in het algemeen en bij onze vereniging.

Veel schietplezier !

Hieronder kun je de beschrijving van de NHB en de aanpassingen van DVS downloaden en eventueel printen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven